Альпінарії, рокарії

Альпінарій – це штучно створена група рослин у поєднанні з каменями, відсипанням з декоративної крихти або інших декоративних елементів. Влаштування альпійської горки досить просте, її можна зробити своїми руками, хоча щоб уникнути різних помилок краще скористатися послугами наших фахівців.

Цей прекрасний фрагмент ландшафтного дизайну красиво виглядає завдяки декільком ярусам з різних каменів. Висота альпінарія має бути пропорційною її габаритам, щоб грунт не вимивався з-під рослин під впливом дощів або вітру. Перед початком будівництва альпінарія, з його майбутнього контура збирають родючий грунт. Для надійності споруди, на дно насипають щебінь або будівельний бій. Потім укладають перший ряд каменів. Бажано поєднувати не більше двох видів каменів. Коли перший ярус готовий – в нього насипають грунт шаром біля 10см. В щілини між каменіми висаджують килимові багатолітники, вони утримуватимуть грунт від вимивання. Другий ярус можна викладати з дрібніших каменів і теж засипають грунтом.

Рослини висаджують в кінці роботи, коли побудовані всі яруси альпійської гірки. Закінчивши посадку всіх рослин, приступають до настилання спеціального нетканого матеріалу, що захищає мульчуюче відсипання від змішування з грунтом. У завершенні всю площу альпінарія засипають декоративною крихтою. З власного досвіду радимо вибирати саме її.

У відмінності від декоративної кори – крихта або галька не видуваються вітром. Сучасний ринок України і Львова пропонує різноколірну гамму цих мульчуючих матеріалів. На альпійських горах, в альпінаріях і рокаріях перевагу віддають дерев’янистим рослинам і хвойним багатолітникам в поєднанні з килимовими посадками. Частіше використовують лише повільно зростаючі багатолітні рослини, що набагато полегшує догляд за посадками в майбутньому. Догляд за рослинами в альпінаріях досить простий. Навесні і літом підживляння азотними добривами, восени – лише фосфорними. Вологість грунту забезпечує декоративне відсипка. Деяким рослинам восени потрібне обрізання, щоб стимулювати рясне зростання і цвітіння їх наступного року. Рокарій – це той же альпінарій, лише споруджений він на плоскій ділянці Вашого саду. Вдаються до будівництва рокарія зазвичай в тому випадку, якщо на ділянці немає можливості спорудити декоративну горку або альпінарій.

Залишити коментар